Grozdanin Kikot

Naziv: grozdanin kikot
Ime autora: hamza humo 
Biografija i bibliografija autora : hamza humo se rodio 30.12.1895 godine umostaru gdje je pohadao mekteb onsovnu skolu i gimnaziju. 1914 godineinterniran je u madarsku , a 1915 je mobiliziran u austrisku vojsku. Do kraja rata je sluzio kao pisar u mostaru , a potom odlazi u zagreb a potom i u bec i konacnou beograd. Umro je u sarajevu 19.januara 1970 godine
Historisko kulturolosko okruzenje: radnja ovog djela odvija se za vrijemepiscevog zivota tj u periodu izmedu 1895-1970
Tema: U ovom djelu se govori o ljepom seoskom zivotu.
Siže: ovo djelo napisano je hronoloski , i u Ich formi jer je pisac jedan odprisutnih likova.
Ideja :Sve bude i prode!
Analiza glavnih likova: citati „ozrene za mila boga , sto lezis tu ! cujem necijiglas „ „jesili ti ono nocas plakao ozrene ? ne to ja sigurno nisam biio“Ozren je glavni lik ovog djela on je ljeto provodio na selu dok je ostali periodprovodio u gradu. Voli jo je da pije i posebno je volio ivanku. Pored vina rakije idrugi alkoholnih pica voli je i dobro drustvo i opusten nacin zivota.
Analiza sporedni liokova: citati „ kcerka je starog vodenicara matise „ ha haha pa bog s tobom ta ja sam udovica“Ivanka je kcerka starog vodenicara matise , bila je jako valjana i ljepa djevojka inju je ozren jako volio i svidala mu se . pored ljepote bila je i jako valjana i vodila je krave na ispasu.
ANALIZA  NAJLJEPSEG MOMENTA: citati „ ZIVOTINJA , RAZBOJNIK ,NEVRACAJTE NAM GA U SELO , rradi ovakvih bog i salje krupu , culi su se glasoviodozgo.Po mom misljenju najljepsi momenat je kada odvode JURU glavarova , koji je biomanijak . njemu se oduvjek svidala ivanka , al je on nju na krajuu silovao nakoncega ona postaje luda , i izvrsava samoubistvo. Iz citata vidimo reakciju seljakanakon sto policija oddvodi juru . oni su bili sokirani nakon ovog dogadajaposebno ozren.
ANALIZA NAJINTERESANTNIJEG PROBLEMA :citati „ ozrene , umrla grlica,bacila se u ponor s Vrazije litice. Sva je izubijana i mrtvu odnjeli kuci“

Comments