Dundo Maroje : Marin Držic

Naslov: Dundo Maroje

Vrsta djela: komedija

Kratak sadržaj

Dundo Maroje dao je svom sinu Maru pet tisuća dukata jer je mislio da će mu se sin Maro obogatiti. Poslao ga je u Jakin da kupi i proda tkaninu, ali Maro nije poslušao oca, te je iz Jakina otišao u Rim, a ne u Firencu. Potrošio je sam očev novac.

Kad je Maroje to doznao odmah je sa svojim slugom Bokčilom otišao u Rim da ga pronađe. Za to vrijeme Maro je živio kao bogataš, trošio je novac na hranu, piće, a ponajviše na kurtizanu Lauru. Cijelim njihovim putem u Rim, Marojev sluga Bokčilo kuka kako je žedan i gladan, no Maroje, iako ima mnogo novaca, ne daje mu ni hranu, niti piće. Škrt je.

Ugo Tudešak, stari Laurin udvarač i njegov sluga Pomet dolaze do kurtizane Laure, moleći je za ruku. Laura ga ne želi, čak i kad joj Pomet svim silama govori koliko Ugo zapravo ima novaca.

Razočarani odlaze piti, gdje susreću Popivu, Marinog slugu, koji im se ruga zbog Laure. Hvali se lijepom ogrlicom koju će dati Lauru od Mara. Usred te svađe koja se odvijala ispred gostionice, izlazi Maro. Ljuti se na svog slugu i Uga koji su stalno blizu laurine kuće, te im prijeti. Pomet Mara stalno podbada svojim sarkastičnim komentarima. Maro dolazi Lauri na večeru.

Maroje, Bokčilo i Tripčeta dolaze u Rim, gdje se Maroje žali na svog sina. Bijesan čeka da Maro izađe iz Laurine kuće, te da se s njim suoči. U grad također dolazi Pera, Marova zaručnica i njen brat Dživo. U međuvremenu, Maroje viče na svog sina, naziva ga lopovom. Maro glumi da ne poznaje svog oca, naziva ga ludim te zove policiju koja odvodi Maroja. Nakon toga, njegov sluga Bokčilo ostao je sam, luta gradom i susreće Pometa koji mu sve objašnjava.

Petrunjela, Laurina sluškinja, nakon razgovora s Pometom, saznala je da Mara traži otac, da mu nedostaje mnogo novaca koje je Maro potrošio i da bi lauri bilo bolje da se uda za Uga Tudeška. Petrunjela mu obećaje da će pokušati nagovoriti svoju gospodaricu. Kad Laura sazna za to, poziva Mara k sebi kako bi mu pomogla. Posuđuje mu novac.

Petrunjela susreće Peru, Marovu zaručnicu koja joj kaže da su njih dvoje zaručeni već 3 godine, na što ona požuri kući ispričati to svojoj gospodarici.Sva bijesna, zove Mara i između njih izbija svađa.

Pomet, lukav i snalažljiv, odjene se u plemića i ode k Lauri, i u zamjenu za 3000 dukata, nudi joj Uga Tudeška. Ruga se Marinu, koji bijesni. Na kraju su ipak Ugo Tudeško i Laura postali vjerenici. Pomet se ženi sa njenom sluškinjom Petrunjelom, a Pera i Maro se mire. Svi odlaze natrag u Dubrovnik.

Mjesto i vrijeme radnje: Rim, 16. stoljeće

Glavni likovi: Dundo Maroje i njegov sin Maro

Autor: Marin Držić

Bilješka o piscu

Marin Držić, po nadimuku Vidra, rođen je 1508. u Dubrovniku, u obitelji trgovca. Njegova obitelj nije imala mnogo sreće u trgovini, gospodarski je propala pa je to vrlo snažno utjecalo na Držićev životni put.Nakon srednje škole, otišao je u Sienu, toskanski grad, da studira pravo, no međutim nikad ga ne završava.

Držić nekoliko godina živi u Dubrovniku, a tada se očituje njegovo plodno kazališno razdoblje. U tih su nekoliko godina, točnije od 1548. do 1562. godine, nastala sva njegova najpoznatija djela. Držić je djela pisao za prikazivanje o pokladama, a izvodile su ih kazališne družine.

Bio je pjesnik vedre, renesansne glume, dalek pobožnim preokupacijama. Izrazio je draž pučkog govora i prvi donio na pozornicu likove pjesnički i pučki ocrtanih ”našijenaca” (Pomet, Dundo Maroje, Tripče, Bokčilo i dr). Bio je vješt dramatičar, a njegov se komediografski opus održao sve do danas snagom jake umjetničke inspiracije.

Umire u Veneciji 1567. iznenadna i prilično tajanstveno. O njegovu životu 2006. snimljen je film Libertas.

Comments